O nama

Smučanje na Zlatiboru počelo je iz potrebe. Zbog velikih snegova i neprohodnih puteva dosetljivi Zlatiborci iz zlatiborskih sela počinju sami da izrađuju skije i da ih koriste za kretanje i obavljanje seoskih poslova.

Tridesetih godina prošlog veka majstori kovači, kolari i stolari koristeći svoje zanate i veštine uveliko prave skijašku opremu koju poklanjaju seoskoj deci. Oprema je bila prilagođena hodanju na skijama sa slobodnom petom.  U to vreme prave vezove slične današnjiim modernim, od gumenih opanki sa šupljim gumenim kljunom kroz koji prolazi metalna žičica kao osigurač.

Skijanje, pored potrebe postaje i omiljena zimska zabava svih generacija zlatiboraca. Sredinom tridesetih na Zlatibor dolaze zbog skijanja ljubitelji ovog sporta uglavnom iz Beograda i Užica.

Organizovano smučanje na Zlatiboru počinje 1938. godine kada je osnovano "Smučarsko društvo Rudine". Njegovi osnivači, Janićije Jeremić, Drago Jeremić, Miloš Mišović i Milija Glišović takmiče se i prenose svoje znanje mladim generacijama.

Bolji takmičari se organizuju i drže obuku u skijanju u svim zlatiborskim selima. Skoro da nije bilo deteta koje nije znalo da skija. Iako oskudno obučena zlatiborska deca su se radovala zimi. Među nama sedi mnogo onih koji su iz zlatiborskih sela skijama dolazili u školu. Seoske škole su iznedrile najtalentovanije takmičare koji su sa uspehom predstavljali Klub i Srbiju na mnogim takmičenjima na teritoriji bivše Jugoslavije.  

60-ih godina smučarski klub menja svoj naziv u "Smučarski klub Janićije Jeremić", a 2001. godine  nakon preregistracije po novom zakonu, počinje da koristi sadašnje ime.

Od sredine 70' godina prošlog veka pa sve do 1992. SK  je nosilac smučarskog trčanja i biatlona u Srbiji.
 
Klub je od drugog svetskog rata organizovao veliki broj takmičenja u smučarskom trčanju i biatlonu. Posebno je bio popularan kup Maršal Tito koji se održavao u svakoj od šest jugoslovenskih republika a na Zlatiboru se zvao Zlatiborski memorijal i redovno se održavao sve od 1973. godine a na kome je učestvovalo 350 - 700 takmičara.

90'ih godina, usled opšteg ludila nastalog u ovom delu Balkana, klubske aktivnosti su zamrle, sve do preregistracije od bivših članova kluba 2001. godine.

Klub je član nacionalnih granskih sportskih saveza, Skijaškog saveza Srbije i Biatlon saveza Srbije a preko Opštinskog sportskog Saveza posredni član Sportskog saveza Srbije. Nasi članovi su aktivni učesnici u radu ovih organizacija kao funkcioneri i treneri reprezentacija.

Trenutno, klub broji oko 80 članova, od čega su 30 aktivni takmičari, a ostali su stručna lica, rekreativci i simpatizeri smučarskog trčanja. Klub ima i sudijsku sekciju gde 20 članova ima položen sudijski ispit.

Klubske aktivnosti redovno se odvijaju tokom cele godine uz veliki entuzijazam trenera, nekadašnjih smučara trkača,  ljubitelja smučarskog trčanja i pomoći Turističke organizacije Zlatibor i Opštine Čajetine.

Zimske aktivnosti svakodnevno se odvijaju u centralnom delu Zlatibora, na prostoru Tić polja gde smo 2009. godine uspeli da izvršimo homologizaciju staza za smučarsko trčanje kod FISa

Na 20km od centra Zlatibora, u Murtenici postoji rezervna staza za smučarsko trčanje i biatlon, na kojoj se sneg veoma dugo zadržava.

Sezone 2012/2013 uspeli smo da uz pomoć dobrih ljudi popravimo veoma stare motorne sanke koje su skoro muzejski eksponat i da napravimo dodatke za uređenje staza za skejt i klasičnu tehniku. Uz pomoć sponzorstava Radionice KRUG, redovno je uređivana staza na Tić polju, a posle skoro 25godina i 10km staze za klasičnu tehniku u Murtenici.

Klub je organizator međunarodnih trka kao sto su FIS trke Balkan Kup koja se redovno nalazi u FIS kalendaru, prvenstava Srbije, Zlatiborskog kupa, Božićne noćne sprint trke.

Od 2001. godine do 2013. kroz klub je prošlo preko 200 aktivnih takmičara koji su redovno nastupali na nacionalnim i takmičenjima regionalnog karaktera u kategorijama od cicibana do seniora i veterana. Osvojeno je preko 600 medalja i klub je višestruki ekipni Prvak Srbije.

Članovi kluba predstavljaju Srbiju kao reprezentativci u smučarskom trčanju i biatlonu.

Najveći uspeh je svakako učešće na zimskim Olimpijskim igrama 2006. u Torinu. Takmičari su učestvovali i na takmičenjima kao što su Svetska prvenstva, zimske univerzijade, Festival mladih Evrope EYOF, Evropska prvenstva i kupovi, Prvenstva Balkana i FIS trke.

Uz pomoć Opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor rešen je problem prostorija i klub uskoro dobija svoju koja se nalazi u blizini staza na Tić polju.

Osnovni  cilj nas ljubitelja smučanja je da nastavimo misiju širenja veštine smučarskog trčanja kao što su to radili naši stariji članovi smučari sa Zlatibora.

Naša želja je da zlatiborska brda zimi budu ponovo išarana dečjim tragovim skija i da klub funkcioniše na principima harmonične povezanosti dece, roditelja i zajednice. Svako dete u bilo kom delu Zlatibora treba da dobije šansu da nauči da skija.

Želeli bi da omogućimo deci koja imaju ambicije da se takmiče da imaju adekvatnu opremu i uslove kako bi mogli da postignu što bolje rezultate kao i da naši takmičari ne prekidaju karijeru u godinama kada počinju da postižu najbolje rezultate, zbog finansijskih okolnosti u kojima žive. Naša namera je da uspostavimo permanentnu edukaciju trenera.

Uz pomoć sopstvenog dobro opremljenog i obučenog sudijskog kadra i prijatelja kljuba koji su nezamljiva pomoć pri svakoj organizaciji, želimo da organizujemo i redovno održavamo takmičenja kako nacionalnog tako i mađunarodnog karaktera.

Smučarsko trčanje vidimo kao obavezni deo fizičke kulture u školama na Zlatiboru. Želimo da stvorimo zdravu naviku za bavljenje smučarkim trčanjem kao sastavnim delom života.

Sa Opštinom Čajetina i predstavnicima srodnih sportova pravimo planove za očuvanje i uređenje nordijskog centra Tić polje kao multifunkcionalnog sportskog centra na otvorenom u zimskom i letnjem periodu.  Spoj turističkih kapaciteta Zlatibora i sportskih sadržaja ima velike potencijale i pruža sigurnost u realizaciji.

Predstoji nam i uspostavljanje partnerske saradnje sa Srbija šumama, Skijalištima i privatnim vlasnicima zemljišta oko korišćenja šumskih puteva u zimskom periodu za potrebe smučarskog trčanja i izgradnje novih staza na Torniku i Murtenici.

Staze za smučarsko trčanje na Zlatiboru

STAZA NA TIĆ POLJU (FIS homologizovana staza za smučarsko trčanje Tić polje, Zlatibor)

Staza za smučarsko trčanje na Tić polju, redovno je pripremana tokom zimske sezone 2012-2013. entuzijazmom starih članova kluba SK Zlatibor.

Staza se nalazi u centralnom delu turističkog naselja iza hotela Zelenkada (nadomak skretanja sa magistralnog puta na put za Sirogojno) - ispod spomenika, na oko 1000 m/nv. Staza se priprema uz pomoć motornih sanki i posebnog dodatka za tabanje ručne izrade koji se montira na zadnji deo sanki. Staza je dostupna za korišćenje svim ljubiteljima smučarskog trčanja besplatno. Redovna priprema staza je najbolji način da se povrati interesovanje za smučarsko trčanje kakvo je u ovim krajevima postojalo pre više od 50 godina.

Staza na Tić polju je homologizovana od strane FIS-a 2009. godini i na njoj mogu da se održavaju FIS međunarodna takmičenja u skijaškom trčanju:

SRB                              COC Courses

09/38.01/1.25                1.25 km  D
09/38.02/1.55                1.55 km  D
09/38.03/2.5                  2.5  km   D
09/38.04/3.3                  3.3  km   D
09/38.05/05                   5   km     D

COC - Za održavanje Continental cup trka (ne i trka Svetskog kupa)
D  - Same as C + Relay BOTH techniques, Mass Start FREE technique, Sprint FREE technique, (normal width in up hills 9 m)

STAZA U MURTENICI

Aktivizmom starih članova i simpatizera kluba u saradnji sa Srbija šumama tokom 2013. godine pripremana je staza u Murtenici za skejting i klasičnu tehniku u dužini od 5 i 10km.

Preuzmite profile staze koji se nalaze u donjim dokumentima.

Uprava kluba

PREDSEDNIŠTVO KLUBA
Predsednik kluba
Darko Đurović

T. +381 64 851 76 48
E. aktivturs@gmail.com
Podpredsednik kluba
Radojko Jelisijević

T. +381 63 603 427
E. dokazlatibor@gmail.com
FB. www.facebook.com/radojko.jelisijevic

Sekretar kluba
Radosav Jelisijević

T. +381 63 812 11 70
E. radosavj@ptt.rs
FB. www.facebook.com/radosavj

Predsednik upravnog odbora
Miloš Glišović

T. 064.18.33.424
E. milos.krug@radionicakrug.com
FB. www.facebook.com/zlatiborski
TW. @zlatiborski
www.zlatibor.rs

ČLANOVI UPRAVNOG ODBORA
 
   1. Arsen Djurić
   2. Miloš Jezdimirović
   3. Miodrag Kutlašić
   4. Vladimir Živanović
   5. Milenko Jeremić
   6. Vladimir Stanojčić
   7. Nikola Jeremić
ČLANOVI NADZORNOG ODBORA
1. Ivana Jeremić
2. Saša Mrđinac
3. Ivan Jezdimirović
4. Sanjin Dizdarević
5. Duško Kovačević

Članovi izabrani na Skupštini kluba 09.03.2017. i sednici Upravnog odbora kluba 09.03.2017.

 

Treneri

U pripremi

Naši rekordi

Sanjin Dizdarević, najuspešniji član Smučarskog kluba Zlatibor, SRB pobednik je FIS trke u smučarskom trčanju slobodnim stilom na 10km održane 07.03.2013.

U izuzetno jakoj konkurenciji takmičenje je održano na stazi Dvorišta na Jahorini. Učestvovao je 31 takmičar iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Drugo i treće mesto zasluženo je pripalo Plakalović Mladenu, BiH i Ajlanu Rastiću, SRB.
FIS rezultati, muškarci, 10km

U ženskoj konkurenciji, na stazi od 5km, slobodnim stilom, pobedila je slovenka Severrus Eva, dok je drugo i treće mesto pripalo Karišik Tanji, BiH i Lekse Klari, SLO.
FIS rezultati, žene, 5km

Čestitamo svim učesnicima na uzbudljivoj i prijateljskoj trci u smučarskom trčanju ekipa sa prostora exYU.